Taalachterstand, wat is het?
23 november 2022 

Taalachterstand, wat is het?

Taalachterstand, wat is het?

Taalachterstand: kort uitgelegd spreken wij van een taalachterstand wanneer een kind achter loopt in de taalontwikkeling. Het kind laat dan minder taal horen dan zijn leeftijdgenootjes. Het kind kan onvoldoende zeggen wat hij graag wil zeggen en hij kan geen goede zinnen maken waardoor hij niet begrepen wordt door de mensen om hem heen. Het kan ook zijn dat het kind minder begrijpt van wat er tegen hem gezegd wordt, het taalbegrip is dan kleiner. Vaak hebben deze kinderen een kleinere woordenschat waardoor ze ook minder van de taal begrijpen.

Daarnaast hebben kinderen met een taalachterstand ook vaak sociale problemen doordat ze niet begrepen worden, of doordat ze niet kunnen vertellen wat zij graag willen vertellen. Sommige kinderen zeggen dan maar helemaal niks meer, trekken zich terug of worden verlegen en leren niet hoe ze zich in sociale situaties moeten gedragen. 

Er zijn verschillende soorten taalachterstanden. Het ene kind heeft een kleine woordenschat waardoor hij niet altijd begrijpt wat er tegen hem gezegd wordt en het andere kind vindt het moeilijk om zinnen te maken. Sommige kinderen laten maar 1 kenmerk zien en andere kinderen meer. De ernst van de achterstand varieert dus per kind.

Een taalachterstand kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Hierover meer in onze andere blogs!

 

Wat is het verschil tussen een taalachterstand en een taalstoornis?

Een taalachterstand en een taalstoornis zijn niet hetzelfde. Bij een taalachterstand verloopt de taalontwikkeling langzamer en moeizamer. De taalachterstand kan vaak ingehaald worden door het stimuleren van de taalontwikkeling van het kind.

Een taalstoornis is een taalachterstand die niet ingehaald kan worden. Vaak hebben deze kinderen intensieve logopedie nodig om de taalontwikkeling te stimuleren. Het hele proces van taalontwikkeling verloopt anders bij deze kinderen, omdat de hersenen de taal niet helemaal goed verwerken. Om een taalontwikkelingsstoornis te kunnen vaststellen zijn er meerdere onderzoeken nodig en minstens een half jaar logopedische behandeling. 

Reactie plaatsen