Help, mijn kind heeft driftbuien!
De taalontwikkeling van je kind is een belangrijk onderdeel van zijn hele ontwikkeling. De ontwikkeling van taal verloopt in verschillende stadia, van brabbelen als baby naar het zeggen van de eerste woordjes, die dan vervolgens worden uitgebreid naar korte zinnetjes. Ieder kind leert de taal in zijn eigen tempo, de één wat sneller dan de ander.
Door middel van taal kunnen wij onszelf uitdrukken, het stelt ons in staat om te communiceren. We kunnen onze emoties verwoorden met behulp van taal, we kunnen onze behoeften en wensen kenbaar maken. Als de taal van je kind zich onvoldoende ontwikkeld kan dit ook gevolgen hebben voor sociale- en emotionele ontwikkeling van je kind, want als je kind te weinig taal tot zijn beschikking heeft en daardoor onvoldoende in staat is om bijvoorbeeld zijn wensen en behoeften kenbaar te maken, kan dit tot frustraties leiden. Als jouw kind niet goed kan vertellen wat hij graag wil, dan kan je kind gefrustreerd raken en hij kan dan bijvoorbeeld gaan slaan, schreeuwen of huilen. Wat er dan eigenlijk gebeurd, is dat de woorden die nodig zijn om zich te uiten, worden vervangen door het slaan, schreeuwen en huilen. Dit is dan dé manier van jouw kind om zich duidelijk te maken.
Deze situaties kunnen ook bij jou als ouder veel frustratie en een gevoel van onmacht oproepen. Wat kan je nu het beste doen in deze situaties?
Wees je ervan bewust dat je kind het niet expres doet, je kind wordt niet expres heel boos of gaat niet expres zo heel hard huilen. Probeer je geduld te bewaren, want je kind kan nog niet vertellen wat hij graag wil vertellen. We snappen dat dit voor jou als ouder veel geduld kost, maar probeer je kind te begrijpen. Blijf zelf kalm en rustig als je kind middenin een driftbui zit. Probeer, als je kind dit toelaat, hem te troosten en erken de emotie van je kind. Zeg bijvoorbeeld tegen hem: “Ik zie dat je boos bent. Het is ook moeilijk hè?”
Om dit soort situaties te vermijden is het belangrijk om veel aandacht aan de taalontwikkeling van je kind te geven, zodat je kind steeds beter leert om zichzelf goed te uiten. Hieronder volgen enkele tips:
- Praat veel met je kind. Benoem de voorwerpen in huis, in de winkel, op straat etc. Is jouw kind op een bepaald moment erg geïnteresseerd in ‘tellen’? Ga dan samen in allerlei verschillende situaties het tellen oefenen. Tel bijvoorbeeld hoeveel auto’s je langs ziet rijden. Zo krijgt je kind het tellen onder de knie.
- Lees elke dag voor aan je kind, wordt bijvoorbeeld lid van de bibliotheek en haal elke paar weken nieuwe boeken in huis.
- Speel samen spelletjes zoals bijvoorbeeld memory of lottino, met behulp van deze spelletjes kan je bijvoorbeeld de woordenschat uitbreiden.
Wil je graag meer tips ontvangen? Kijk dan eens op onze website:
https://jouwlogopedist.com/gratistips/